עיריית מעלה אדומים - חיים באיכות חיים

 

 

הארכיון העירוני מעלה אדומים

חזרה לדף השער

למסמך החודש דף ראשי

 

 

מסמך החודש – ניסן תשע"ד

 

 

מאבק על מעמד מוניציפלי לישוב החדש – ניסן תשל"ו

 

 

הגדרתו הראשונית והפרובלמאטית של הישוב החדש, מעלה אדומים, כ"מחנה עובדים" עוררה למן הרגע הראשון קשיים בתפעולו. למושג "מחנה עובדים" לא הייתה אחיזה בחוק. וודאי ובוודאי שלא העניק לישוב מעמד מוניציפאלי כלשהו. הגופים היחידים שחלשו פורמאלית על הישוב וניהולו היו מחוז ירושלים של משרד השיכון וחברת עמידר, שאף מינתה, בתוקף מעמדה, "מנהל מחנה" מטעמה (וילי שלף).

בפועל, חתרו המתיישבים לקיים את האוטונומיה של הישוב, ככל יישוב אחר במדינה, ולנהלו באמצעות הגוף הנבחר, ועד הישוב. המציאות שנוצרה בשטח היוותה כר נרחב לחיכוכים בלתי פוסקים בין ועד הישוב לשני הגופים שבידיהם החזקה לניהול המקום. שדה ההתגוששות העיקרי היה המשך תהליך האכלוס של הישוב המתרחב, אולם עלו גם שאלות משפטיות של מעמד הוועד ויכולתו לגבות מסים ולכפות מרותו, כמקובל בישובים נורמאליים. השאלות האלה, שנפתרו סופית רק עם כינונה של המועצה המקומית ב-27/3/1979, העסיקו את הוועד הנבחר למן הרגע הראשון והובילוהו לחיפוש פתרונות יצירתיים למצב. במסגרת המדור "מסמך החודש" אנו מציגים כאן שלושה מסמכים, מימי ראשיתו של הישוב, הנותנים ביטוי למאמץ הזה. שלושת המסמכים, כולם מחודש ניסן תשל"ו, שאובים מן הארכיון הראשי (מסמכים מס' 1900, 1930, 1950).

המסמך הראשון:

הוא סיכום דברים מפגישה שנערכה עם מנכ"ל משרד הפנים, חיים קוברסקי, במשרדו. נציגות הישוב בפגישה הזו כללה גם את היועץ המשפטי של הוועד, עו"ד משה דרורי (היום: השופט משה דרורי). משרד הפנים, הממונה על המגזר המוניציפלי, גילה באותה עת גישה אוהדת ומבינה כלפי הישוב הצעיר (להבדיל מגישתו הנוקשה של משרד השיכון, בהשראת הדרג הפוליטי). כפתרון זמני, עד למציאת דרך להגדרת מעמדו של הישוב, ננקטו צעדים לאימוץ הישוב על ידי המועצה האזורית מטה יהודה. לצורך מציאת פתרון סטטוטורי למצב, נקבעה פגישה עם ד"ר שחם (מ. הפנים), עו"ד שפט (יועץ משפטי של המשרד) ואל"מ שפי (המינהל האזרחי). בעקבות הדיון אצל קוברסקי ולקראת הפגישה הזו, הכין ועד הישוב "שעורי בית". המסמך הבא הינו פרוטוקול מיום 28/4/76 של ישיבת נציגי הוועד עם היועץ המשפטי של הוועד.

 

הסיכום של אותה פגישה מצא ביטויו במסמך שיצא כעבור יומיים מטעם ועד הישוב:

נדרשו כמעט עוד שלוש שנים תמימות (שבתוכם חל המהפך) עד שהקווים המנוסחים במסמך זה יתורגמו לשפת המעשה, עם הנפקתו של הצו לכינון המועצה, שעליו מדבר הסעיף האחרון (סעיף ז') במסמך האמור. המסמכים האלה, המוצגים פה, כמו גם יוזמות אחרות של הוועד, יש בהם להעיד על כך שהישוב הצעיר לא נח על זרי הדפנה של הצלחתו הראשונית (השלב הראשון של האכלוס), אלא שקד בלי ליאות לחיזוק מעמדו ולהרחבת אחיזתו בשטחי הקרקע (אדמות מדינה) שנכללו בגבולות מעלה אדומים.