עיריית מעלה אדומים - חיים באיכות חיים

 

 

הארכיון העירוני מעלה אדומים

חזרה לדף השער

 

 

חדר עיתונות

 

 

1. העיתונות הכללית כמקור לתיעוד מעלה אדומים

בצד התיעוד השוטף של מעלה אדומים באמצעות מסמכים מקוריים בני הזמן, שאותו אנו פורשים בחדר הארכיון הראשי, נודעת חשיבות לא מעטה לתיעוד באמצעות העיתונות הכללית, שאותו תמצאו בחדר הזה של הארכיון.

כשעוסקים בתקופת הבראשית של מעלה אדומים – השנים 1976-1974 – המיוצגת בתיעוד העיתונאי שלפניכם, צריך לזכור, כי לצד עיתונים בלתי תלויים כ"הארץ", "מעריב", "ידיעות אחרונות" ו"ג'רוזלם פוסט", עדיין תופסת מקום נכבד גם העיתונות המפלגתית בעיקר של האגף השמאלי של המפה הפוליטית ("דבר", "על המשמר"). מצד שני, בעיתונות כולה, הן הבלתי תלויה והן המפלגתית, נשמרת עדיין, במידה לא מעטה, ההבחנה בין ידיעות אובייקטיביות, דיווחים עיתונאיים, לבין טורי עמדה, ולא, כנהוג בימינו, כשגם הדיווח התמים ביותר למראית עין, מגלה מגמתיות מניפולטיבית.

חשיבותה של העיתונות ככלי תיעוד היא בכך שהיא משלימה את מה שמגלים לנו מסמכי הארכיון. ראשית, מבחינת עוצמתם של אירועים וההדים הציבוריים שלהם. אם תבחנו את הטבלה המקדימה תוכלו לראות את צפיפות האזכור של מעלה אדומים בעיתונות בימים או בשבועות מסוימים.

העיתונות גם חושפת דברים שמאחורי הקלעים, בין היתר, חילוקי דעות חריפים בממשלה, במפלגות ובכנסת. העיתונות שימשה ביד הגרעינים השונים של מעלה אדומים (ואחר כך ביד הגרעין המאוחד) במה להצגת עמדתם (בעידן הטרום-אינטרנטי) תוך הסתייעות בעיתונאים אוהדים. גם ההתכתשות ההדדית שבין הגרעינים וניגודי האינטרסים שביניהם, מוצאים דרכם אל העיתונות. והעיקר, בדומה למסמכי הארכיון, מדברת אלינו העיתונות בלשון ההווה דאז, כלומר הדברים נשקפים אלינו כמות שנכתבו בשעתם ולא דרך הפריזמה המעוותת של זיכרונות בני עשרות שנים שאינם נסמכים על תעודות ומסמכים.

הצלבתם של ידיעות וטורים עיתונאיים עם מסמכים מאותה תקופה הנמצאים בארכיון, תסייע בידי ההיסטוריון המבקש לחשוף ולהבין את המציאות של אותן עיתים. אתם מוזמנים לעשות הצלבות כאלה בעצמכם על ידי דילוגים בין הארכיון לבין קטעי העיתונות שצברנו עבורכם. כדי לעשות זאת, היכנסו למדור העיתונות הכללית והחכימו. המתכונת שבה נבנה המדור הזה דומה לזו ששימשה אותנו בארכיון הראשי, כלומר מבנה תלת קומתי, שבקומתו התחתונה ניתן לפתוח את קטע העיתונות עצמו, להגדילו כרצונכם ולעיין בו.

 

2. עיתונות מקומית במעלה אדומים – ההתחלה

עד לצבירת מסה קריטית של אוכלוסיה המצדיקה צמיחתם של מקומונים, לקחה עליה המועצה המקומית הצעירה של מעלה אדומים את התפקיד של הוצאת עיתון מקומי. ההתחלה היתה צנועה ביותר, עם הופעת ידיעון מעלה אדומים במתכונת של חוברת מלל (ללא צבע, תמונות או איורים) בת 9 עמודים בחודש מאי 1981. הידיעון נושא עליו מספור: "מס' 1".

הידיעון השני הנושא את המספור "מס' 2", הופיע כעבור חודשיים, ביולי 1981, הידיעון הזה דל אף יותר מקודמו ואינו אלא אגד של עשרה דפים משוכפלים. מאחר שעיתון מקומי החליף עד מהרה את "הידיעון", לא היה המשך לשני הגיליונות החלוציים האלה. לאמיתו של דבר, חופף תאריך ההופעה של "ידיעון מס' 2" (תמוז תשמ"א – יולי 1981) את זה של הגיליון הראשון של "במעלה אדומים", אך שניהם אינם זהים בתוכנם (הידיעון מתמקד בסקירת פעולות מחלקת החינוך ובעימות מעניין בין שתי גישות לגבי עתידה של גבעת המייסדים, בעוד "במעלה אדומים" נושא פניו אל העתיד).

את הידיעון ערך המזכיר החדש והנמרץ של המועצה ישראל גולדשטיין, זמן קצר אחר כניסתו לתפקיד. בקשר לכך מן הראוי להזכיר כי גם המזכיר השני של ועד הישוב (ואח"כ גם של המועצה), אלי רז, ערך והפיק עבור הוועד את הפרסום החד פעמי "מעלה אדומים – מישוב זמני לעיר" שהופיע לקראת יום העצמאות תשל"ח (מאי 1978), כלומר כשלוש שנים לפני הידיעון ובטרם כוננה המועצה המקומית. את הפרסום הזה תוכלו לפתוח ולעיין בו בחדר הספרייה של הארכיון.

שני גיליונות הידיעון מכילים, כאמור, מידע על פעולותיה של המועצה הצעירה, הידיעון הופץ בקרב תושבי מעלה אדומים שבגבעת המייסדים, אך מתייחס במידה רבה להערכות המועצה לקראת מילוי תפקידה באתר העיר, שראשית אכלוסו הייתה צפויה בתוך שנה (המשפחה הראשונה התאכלסה באתר החדש של העיר בדיוק שנה אחר כך, במאי 1982, כפי שמספר לנו גיליון מס' 3 של "במעלה אדומים").

העיתון המקומי החדש של מעלה אדומים, בהוצאת המועצה המקומית, נשא את השם "במעלה אדומים" ונערך גם הוא בידי ישראל גולדשטיין, מזכיר המועצה. אנו מביאים כאן את ששת הגיליונות של העיתון הזה (גיליון מס' 4, מכסלו תשמ"ד [נובמבר-דצמבר] 1983 ממוספר בטעות כ"גיליון 5"). תדירות ההופעה היא נמוכה, גיליון או שנים לשנה (יולי 1981, פברואר 1982, יולי 1982, נובמבר-דצמבר 1983, מאי 1984, ויולי 1984). שני הגיליונות הראשונים, כמוהם כ"ידיעון" מקדימים את ראשית האכלוס באתר העיר ויש בהם משום היערכות מלווה בהתרגשות מסוימת לקראת האכלוס הזה, המהווה הגשמה של חלום שנרקם שנים אחדות לפני כן. הגיליון השלישי שהופיע ביולי 1982, כבר מדווח על תשעים המשפחות הראשונות המתגוררות באתר העיר.

אין מדובר בעיתונות חופשית בלתי תלויה, ואף על פי כן, במרחק ובפרספקטיבה של 33 שנים (הגיליון הראשון), ניתן לטעום בעיתון הזה טעם של התחלה, תמימה משהו, של מה שעתיד להתפתח לעיר הססגונית של היום. פתחו ותחושו גם אתם בטעם הזה: "במעלה אדומים".